Woonhuis IJsberg

Locatie: Amsterdam Nieuw West

Opdrachtgever: Particulier

Status: Renovatie 2012, dakopbouw 2018, verduurzaming en uitbouw 2022

Oppervlakte: 120m2 bvo

Constructeur: De Ingenieursgroep

In samenwerking met: Holger Schmidt dipl. arch. / Warnars Bouw aannemer

Fotografie: Jeroen Paling / studio ijsberg

Deze jaren ’50 woning staat in de tuinstad Slotermeer, ontworpen door de architecten Byvoet, Göbel en den Hertog. In meerdere fasen is deze woning gerenoveerd, uitgebreid en verduurzaamd.

In 2012 is de woning met behoud van originele details gerenoveerd tot een moderne gezinswoning.
De indeling van het woonhuis is grotendeels origineel gebleven, badkamer en keuken zijn gemoderniseerd en electra is vernieuwd.

In 2018 is een nieuwe dakopbouw geplaatst. Met de vanuit Welstand verplichte witte composietplaat gevelbekleding als beperkend kader hebben we een originele dakverdieping ontworpen.
Van binnen bestaat de ruimte uit een lichte open multifunctionele ruimte.. De in de hoeken verspreide dwarrelende ramen kaderen samen het uitzicht, schuin de straten in zonder te direct bij buren naar binnen te kijken. Met de toevoeging van een badkamer kan de verdieping zowel als kantoor als ook als gastenvertrek gebruikt worden. Als tactiele tegenhanger voor de strakke witte doos is het dakterras uitgevoerd met hergebruikt houten vlonders en een kastanjehout hekwerk.

In 2022 is een uitbreiding met serredak aan de achterzijde gerealiseerd. De zijgevel en de pui zijn uitgevoerd in fraké.