Woonhuis IJsberg

Locatie: Amsterdam Nieuw West

Opdrachtgever: Particulier

Status: Verbouwing 2012, dakopbouw 2018, verduurzaming en uitbouw uitvoering 2022

Oppervlakte: 120m2 bvo

Constructeur: De Ingenieursgroep

In samenwerking met: Holger Schmidt dipl. arch.

Fotografie: Jeroen Paling / studio ijsberg

Deze jaren ’50 woning staat in de tuinstad Slotermeer, ontworpen door de architecten Byvoet, Göbel en den Hertog. In meerdere fases wordt deze woning aangepast, uitgebreid en verduurzaamd.

In 2012 is de woning met behoud van originele details gerenoveerd tot een moderne gezinswoning.
De indeling van het woonhuis is grotendeels origineel gebleven, badkamer en keuken zijn gemoderniseerd en electra is vernieuwd.

In 2018 is een nieuwe dakopbouw geplaatst. Met de verplichte witte composietplaat gevelbekleding als beperkend kader hebben we een zo kwalitatief en origineel mogelijke uitbreiding ontworpen.
Van binnen wilden we een lichte open multifunctionele ruimte creëren. De in de hoeken verspreide dwarrelende ramen kaderen samen het uitzicht, schuin de straten in om meer uitzicht te hebben, zonder te direct bij de buren naar binnen te kijken. Met de toevoeging van een kleine badkamer kan de nieuwe verdieping zowel als kantoor als ook als gastenvertrek gebruikt worden. Als tactiele tegenhanger voor de strakke witte doos is het dakterras uitgevoerd met hergebruikt houten vlonders en een kastanje hekwerk op een houten constructie.

De laatste fase is momenteel in uitvoering.