Woonhuis Vervoorenstraat

Locatie: Amsterdam Nieuw West

Opdrachtgever: Particulier

Status: Opgeleverd 2021

Oppervlakte: 170m2 bvo

Constructeur: De Ingenieursgroep

In samenwerking met: Warnars Bouw

Fotografie: Jordi Huisman

In een rustige, groene wijk uit de jaren ’50 werd deze tussenwoning uitgebreid en verduurzaamd en werd een heerlijke moderne, comfortabele gezinswoning gecreëerd.
De dakopbouwen in deze straat zijn van lage kwaliteit en ons voorstel voor een opbouw in hout werd door de Amsterdamse Welstandscommissie dan ook positief ontvangen. Er is hiermee een nieuwe ‘trendsetter’ gecreëerd.

De oorspronkelijke rijtjeswoning van 2 verdiepingen is uitgebreid met een dakverdieping en een uitbouw op de begane grond. De woning is grotendeels gestript en opnieuw ingevuld, geïsoleerd, alle kozijnen zijn vernieuwd en vloerverwarming en balansventilatie zijn toegepast.

Op de begane grond is de plattegrond geopend en met een uitbouw van slechts 2,5m is een comfortabele woonkamer met open keuken gerealiseerd met veel licht en doorzicht. De achtergevel is asymmetrisch opgebouwd, met een grote schuifpui naar de tuin en een aangenaam erker venster om in te zitten.

Op de 1e verdieping bevinden zich 2 slaapkamers, een badkamer en een werkkamer.
De tweede verdieping bestaat uit een master bedroom met inloopkast en badkamer, een tweede werkkamer en een waskamer.

Deze oorspronkelijke woningen kenmerken zich onder andere door de grote glasvlakken, de afgeronde bergingen aan de voorzijde en het bijzondere metselwerk in wild en staand verband. Bij de materialisering van de buitengevels van de uitbreiding is gezocht naar een duurzaam materiaal dat ook mooi aansluit bij de kleur van de baksteen. De houten latten van fraké zullen vergrijzen en in combinatie met donker zink aan de achterzijde een mooie schakering vormen van natuurlijke tinten. De oude kozijnen zijn vervangen door zwarte aluminium staallook kozijnen van Reynaers. De indelingen van de extra dunne kozijnen met grote glasvlakken zijn geïnspireerd door de oorspronkelijke indeling. In de toekomst zullen een groendak op de berging en zonnepanelen op het dak de toekomstbestendigheid nog vergroten.